Μία πρωτότυπη φρέσκια και υγιείνη πρόταση για να φτιάξουμε τσουρέκια με elite στέβια, λίγες θερμίδες και λίγα αυγά.Πρόκειται για μία από τις κλασικές συνταγές για τσουρέκια όπως όλοι τα γνωρίζουμε μόνο που αντί για ζάχαρη ζρησιμοποιούμε στέβια.Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν παρασκευάζουμε μια συνταγή με στέβια, είναι η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς η στέβια έχει γεύση, συνεπώς εάν δεν χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη ποσότητα, μπορεί να προκληθεί αλλοίωση του γλυκού, ενώ εάν χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να πικρίζει. Ακολούθηστε πιστά τη συνταγή.
- 60 γραμ. μαγιά
- 1 κιλό αλεύρι
- 25 γραμ. elite στέβια
- 180 γραμ. βούτυρο
- 3 αυγά
- 1 1/5 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1 βανίλια
- αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
- 1 κρόκο αυγού για άλειμμα
Βήμα 1
Σε ένα μπόλ αδειάζουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά και 120 γραμ. αλεύρι, αφήνοντας το χυλό σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Βήμα 2
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, το γάλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι κοπανισμένα καθώς και τη βανίλια και το αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να ομοιγενοποιηθεί το μείγμα.
Βήμα 3
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνουν όλα τα υλικά μας μία μαλακή ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Βήμα 4
Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε φούρνο στους 40 βαθμούς σκεπασμένη για 1 ώρα για να διπλασιάσει τον όγκο της.
Βήμα 5
Τη βγάζουμε, την ξαναζυμώνουμε για λίγο και μετά την τοποθετούμε άλλη μισή ώρα σκεπασμένη στο φούρνο.
Βήμα 6
Αφού η ζύμη μας έχει φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε εννιά μπαλάκια τα οποία και πλάθουμε σε μπαστούνια σε μία λαδωμένη επιφάνεια.
Βήμα 7
Κάθε 3 μπαστούνια τα πλέκουμε πλεξούδα σχηματίζοντας τα τσουρέκια μας.
Βήμα 8
Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλες και τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού μαζί με λίγο νεράκι και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αμύγδαλα φιλέ .
Βήμα 9
Τέλος τα ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.