Η Στέβια Κατακτά την Ευρώπη

Η επιστημονική ονομασία του φυτού Στέβια είναι Stevia Rebaudiana Bertonl. Η καταγωγή του ανήκει στη μακρινή Παραγουάη της Λατινικής Αμερικής. Οι ντόπιοι το ονομάζουν ‘’γλυκά φύλλα’’. Φύλλα που χρησιμοποιούνται εκατοντάδες χρόνια ως γλυκαντικό στη μαγειρική και την ποτοποιία. Από τα γλυκαντικά συστατικά των φύλλων της Στέβια, η Ρεμπαουδιοσίδη- Α, είναι αυτή που έχει ποιότητα γλυκύτητας όμοια με της ζάχαρης, χωρίς δυσάρεστη επίγευση και με ένταση, περίπου, 200-380 φορές μεγαλύτερη.

Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στην καλλιέργεια και εξαγωγή της Στέβια ενώ η Ιαπωνία την πρώτη στην κατανάλωσή της, αφού έχει αντικαταστήσει τη ζάχαρη με τη Στέβια από το 1970, που απαγόρευσε τη χρήση χημικών και συνθετικών γλυκαντικών. Στην κατανάλωση της Στέβια, ακολουθούν και άλλες χώρες της Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης έπειτα από την έγκριση του FDA και της Ε.Ε. Η Κίνα αποτελεί τον κύριο προμηθευτή Στέβιας και για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, αφού δεν υπάρχει εργοστάσιο παραγωγής Στέβια (φυσικά ούτε στην Ελλάδα), άρα δεν υπάρχει η πρώτη ύλη Στέβιας (προϊόν Στέβια) με προέλευση την Ευρώπη ή την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια του φυτού της Στέβια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Όσον αφορά, την ποσότητα παραγωγής Στέβια στην πατρίδα του φυτού, φυσικά δεν επαρκεί να καλύψει ούτε την ντόπια αγορά ούτε την παγκόσμια ζήτηση.

Πλέον, όμως, η Στέβια αγκαλιάζει όλον τον πλανήτη με τις εγκρίσεις διεθνών οργανισμών για τη χρήση της στη μαγειρική και την ποτοποιία .

  • JECFA, Joint Expert Committee on Food Additives, 2008
  • FSANZ, Australia New Zealand Food Standards, 2008
  • FDA, Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων, 2008
  • AFSSA, Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, 2009
  • EFSA, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, 2010
  • EU, Ευρωπαϊκή Ένωση, 2011