Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν παρασκευάζουμε μια συνταγή , είναι η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Η Elite Stevia έχει γεύση, δεν είναι γευστικά ουδέτερη όπως η ζάχαρη, συνεπώς εάν δεν χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη ποσότητα, μπορεί να προκληθεί αλλοίωση στη γεύση του γλυκού, ενώ εάν χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να πικρίζει.
Δεν υπάρχει πιο hot πρώτη ύλη αυτή τη στιγμή από αυτή που απενοχοποιεί την μεγαλύτερη αμαρτία. Δεν είναι συνθετική, δεν περιλαμβάνει τεχνητά συστατικά, ούτε τροποποιείται χημικά ιδανικό για όσους θέλουν να απολαμβάνουν γλυκές γεύσεις, χωρίς επιπλέον θερμίδες αλλά και για όσους τα γλυκά ήταν απαγορευμένα λόγω σακχαρώδη διαβήτη.
- 1. Ποια είναι η αναλογία ζάχαρης- Elite Stevia;
Η αναλογία είναι περίπου 1γρ Elite Stevia προς 7-10 γρ. ζάχαρης. Δηλαδή χρησιμοποιούμε 7-10 φορές λιγότερη ποσότητα, πάντα ανάλογα με τη συνταγή. - 2. Μπορούμε μόνοι μας, χωρίς συνταγές από ειδικούς-Chef Patissier, να αντικαταστήσουμε την ποσότητα ζάχαρης με Elite Stevia σε κάποια γλυκά και εάν ναι, σε τι είδους γλυκά;
Ουσιαστικά, δεν είναι εύκολο να παρασκευάσει κάποιος γλυκά με Elite Stevia , χωρίς να έχει ως βάση συνταγές από ειδικούς-Chef Patissier. Εάν επιθυμεί, ωστόσο, να πειραματιστεί, θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην παρασκευή ροφημάτων, κομπόστας με φρούτα ή κάποιας απλής κρέμας, όπως πανακότα, όπου δεν απαιτείται ουσιαστικά κάποια άλλη αλλαγή στα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, παρά μόνο αντικατάσταση της ζάχαρης με την αντίστοιχη ποσότητα σε Elite Stevia - 3. Πώς η Elite Stevia -σε σύγκριση με τη ζάχαρη επιδρά στην υφή, την όψη, τη δομή κτλ. των γλυκών;
Η διαφορά στην «υφή» των γλυκών εξαρτάται ουσιαστικά από το είδος του γλυκού. Δηλαδή όταν παρασκευάζουμε γλυκά όπως μούς ή κρέμες με Elite Stevia δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην υφή, τη δομή και την όψη στο αποτέλεσμα που θα έχουμε, συγκριτικά, με αυτό που έχουμε συνηθίσει χρησιμοποιώντας ζάχαρη. Όταν όμως παρασκευάζουμε γλυκά όπως κέικ, βουτήματα , τότε το αποτέλεσμα παρουσιάζει έντονες διαφορές ως προς την ύφη, τη δομή και την όψη. Αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο υλικό, με διαφορετική ‘’συμπεριφορά’’, το οποίο δημιουργεί μια εντελώς νέα κατηγορία γλυκών. - 4. Μπορεί η ζάχαρη να αντικατασταθεί σε όλα τα γλυκά, π.χ. στο κέικ, με Elite Stevia?και σε ποιες περιπτώσεις η Elite Stevia δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη;
Όπως ανέφερα παραπάνω, η Elite Stevia είναι ένα νέο υλικό με διαφορετική συμπεριφορά. Στην περίπτωση των κέικ, μπορεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να έχουμε φαινομενικά το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή το κέικ μας να φουσκώσει, αλλά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο θα αρχίσει να χάνει τον όγκο του και να γίνεται ελαστικό. Όσον αφορά τα σιροπιαστά γλυκά και τις μαρμελάδες, είναι αδύνατον να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα λόγω του ότι το ποσοστό ζάχαρης σε αυτά τα γλυκά ανέρχεται περίπου στο 60% του συνόλου της συνταγής. Συνεπώς, όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε αυτό το ποσοστό ζάχαρης με Elite Stevia θα έχουμε πολύ μεγάλη απώλεια όγκου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αντί να βγει ένα παχύρευστο αποτέλεσμα, το σιρόπι ή η μαρμελάδα μας να είναι πάρα πολύ ρευστά. Ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε Elite Stevia σε τέτοιου είδους γλυκίσματα, είναι προσθέτοντας κάποια υλικά επιπλέον και πάντα με σωστές συνταγές από ειδικούς..το αποτέλεσμα είναι κατπληκτικό. - 5. Με ποια υλικά ‘’δένει’’ – ταιριάζει γευστικά καλύτερα /περισσότερο;
Επειδή Elite Stevia έχει γεύση, δεν είναι γευστικά ουδέτερη όπως η ζάχαρη, ταιριάζει καλύτερα σε συνδυασμούς με φρούτα και σοκολάτα. Τα παγωτά με Elite Stevia είναι καταπληκτικά. - 6. Για ποιο λόγο καθυστέρησε η χρήση της Elite Stevia στη ζαχαροπλαστική τόσο καιρό;
Η Elite Stevia σε γενικές γραμμές καθυστέρησε να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, επειδή μέχρι και πρόσφατα δεν υπήρχε στην κατάλληλη μορφή για να μπορέσει ένας ζαχαροπλάστης να τη χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη, δηλαδή δεν υπήρχε σε κρυσταλλική μορφή όπως και διατίθεται τα τελευταία χρόνια. Όμως ο πιο σημαντικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε, μέχρι πρότινος, η τεχνογνωσία με την οποία θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε όσο το δυνατό περισσότερο το αποτέλεσμα που μας δίνει η ζάχαρη στα γλυκά που ήδη παρασκευάζουμε.
Οπως προανέφερα, για να παρασκευάσει κάποιος ένα γλυκό με Elite Stevia θα πρέπει αρχικά, να βασιστεί σε συνταγές που δίνουν έμπειροι ζαχαροπλάστες.Και το κυριώτερο προσέξτε τις αναλογίες …πάντα με ζυγαριά ακριβείας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!